नेपालको कृषिमा अर्गानिक उत्पादनले निकै
चर्चा पाएको छ । धेरै किसान अर्गानिक कृषि प्रणालीमा अग्रसर भएका छन् तर
स्वदेशमा अहिलेसम्म अर्गानिक (जैविक) उत्पादक प्रमाणित गर्ने सरकारी निकाय
नहुँदा किसान र उद्योगीले सास्ती खेप्नुपरेको छ । विशेषगरी, पूर्वी पहाडी
जिल्लामा अर्गानिक खेतीको लहर चलेकोे छ । चिया, तरकारी र फलफूल कृषक
अर्गानिक खेतीको प्रक्रियामा छन् ।
तर, नेपालमै अर्गानिक प्रमाणित गरी
निर्यातको वातावरण बनाउन नसक्दा किसान र उद्योगीले विदेशीकै भर पर्नुपरेको छ
। यहाँका चिया किसान र उद्योगी महँगो रकम तिरेर विदेशी निकायबाट चियाको
अर्गानिक प्रमाणीकरण गराउन बाध्य छन् । स्वदेशमै अर्गानिक प्रमाणीकरण निकाय
स्थापना हुन नसक्दा यसको प्रत्यक्ष मार आफूहरूलाई परेको अर्गानिक उत्पादन
सुरु गरेका इलामका किसान बताउँछन् ।
इलामका चिया किसानले केही वर्षयता चियामा
रसायनिक मल र विषादी कम गर्दै अर्गानिक उत्पादनको प्रयास गरिरहेका छन् ।
रसायनिक मल र विषादी चियामा एकै पटक निषेध गर्दा उत्पादनमा ७० प्रतिशतसम्म
कमी आउँछ । तर, बजारको सम्भावना राम्रो देखेपछि किसान अर्गानिकतर्फ आकर्षित
छन् । विदेशबाटै अर्गानिक प्रमाणीकरण पाएका केही किसान, समूह र सहकारीले
उत्पादन गरेको हरियो चिया प्रतिकिलो ५० देखि ५५ रुपैयाँका दरले बिक्रीसमेत
भइरहेको छ । किसानले अर्गानिकको प्रयास गरिरहेको र रसायनिक मल विषादी हटाएर
गड्यौले मल प्रयोग गरिरहेको कोल्बुङस्थित इको चिया सहकारी संस्थाका
व्यवस्थापक गणेश अर्यालले बताए ।
उनले भने, ‘चिया कारखाना र उद्योगीमार्फत
अर्गानिक प्रमाणीकरणमा किसान जानुपर्ने बाध्यता छ, नेपालमै प्रमाणीकरणको
व्यवस्था भए चियाको मात्र नभएर अन्य तरकारी, फलफूलले पनि राम्रो मूल्य
पाउँथ्यो ।’ ‘अहिले त उद्योगीले जतिमा चिया खरिद ग¥यो त्यतिमै किसानले
चित्त बुझाउनुपर्छ,’ अर्यालले थपे, ‘अन्य फलफूल र तरकारीको मूल्य त विषादी
प्रयोग गरेको र नगरेकामा केही फरक छैन ।’ सरकारले अर्गानिक प्रमाणीकरणको
विषयमा ध्यान नदिँदा अर्गानिक प्रमाणीकरणका लागि करोडौं रुपैयाँ नेपालबाट
बिदेसिने गरेको फिक्कलस्थित गोर्खा टी स्टेटका सञ्चालक उदय चापागाईं
बताउँछन् ।
सिफारिससम्म गर्न सक्ने गरी स्थापना भएका
निजी स्तरका निकायबारे पनि उद्यमी–किसान दुवै बेखबर छन् । जिल्लाको
साखेजुङस्थित हिमालयन सांग्रिला टी प्रोड्युसर्स प्रालिले आफ्नो चिया
अस्ट्रेलियास्थित नेसनल एसोसिएसन फर सस्टेनेबल एग्रिकल्चर (नासा) बाट
अर्गानिक प्रमाणित गराएको छ । साखेजुङकै ग्रिनहिल चिया उत्पादक सहकारी,
उच्चपहाडि, त्रियुगा, साना किसान समूह शान्तिडाँडा र तीनजुरे चिया उत्पादक
सहकारी संस्था फाकफोकले यसअघि नै नासाबाट अर्गानिकको प्रमाणपत्र पाइसकेका
छन् ।
केन्द्रीय चिया उत्पादक सहकारीका अध्यक्ष
गोविन्द दाहालका अनुसार हिमालयनमा आबद्ध १ सय ४१ किसानको चिया बगान पनि
अर्गानिक प्रमाणित भइसकेको छ । ग्रिनहिलका ६० किसानले अर्गानिक प्रमाणीकरण
गराइसकेका छन् । २ सय ९९ किसान प्रक्रियामा छन् । पाँचथरको कञ्चनजंघा टी
स्टेट र धनकुटाको गुराँसे टी स्टेटले पनि नासाबाटै अर्गानिक उत्पादनको
प्रमाणपत्र लिएका छन् । विदेशीकै इच्छाअनुसारको रकम तिर्नुपर्ने हिमालयन
सांग्रिलाका सञ्चालक कमल मैनाली बताउँछन् ।
विदेशीबाट प्रमाणित गराउन एकै पटकमा १०–१२
लाख रुपैयाँसम्म तिर्नुपरेको मैनालीले बताए । फिक्कलको सुन्दरपानीस्थित
गोर्खा टी स्टेटसहित यहाँ आबद्ध २ सय ७६ किसानले भने स्विट्जरल्यान्डस्थित
इन्टरनेसनल मार्केटोलोजी अर्गनाइजेसन (आईओएम)बाट अर्गानिक उत्पादनको
प्रमाणपत्र लिएका छन् । सुन्दरपानी चिया उत्पादक सहकारी, कोलबुङको इको चिया
उत्पादक सहकारी, पशुपति नगरको बौद्धधाम चिया उत्पादक सहकारी तथा श्रीअन्तु
चिया उत्पादक सहकारीमा आबद्ध किसानले अर्गानिकको प्रमाणपत्र लिइसकेका छन््
।
गोर्खा टीका सञ्चालक चापागाईंले करिब ३ सय
किसान अर्गानिकको प्रक्रियामा रहेको जानकारी दिए । उनी भन्छन्, ‘नेपालमा
नभएपछि विदेशको विकल्प छैन । यति धेरै खर्च गरेर पनि प्रमाणीकरणमा असफल भए
यो रकम डुब्छ हामी चिन्तित छौं ।’ चिया उद्योगी र किसानले आफ्नै पहलमा
विदेशी व्यापारीबाट अर्गानिक प्रमाणीकरण प्रक्रियामा जानुपर्ने बाध्यता
बुझेका हुन् ।
सरकारले यसरी सोझै विदेशी निकायबाट
अर्गानिक प्रमाणीकरण गर्नेलाई प्रमाणीकरणको खर्चमा सहायता गर्ने भए पनि
यस्तो सहायता ज्यादै कम भएको उद्योगी चापागाईंले बताए । नेपालमा अर्गानिक
प्रमाणीकरण गर्ने सरकारी निकाय नभए पनि निजी स्तरका अर्गानिक प्रमाणीकरण
नेपाल (ओसिएन) र अर्गानिक उत्पादन प्रमाणीकरणका लागि सर्टिफिकेसन एलायन्स
(सर्टअल) नामक क्षेत्रीय स्तरका निकाय छन् ।
तर, यी निकायले पनि अन्तर्राष्ट्रिय
स्तरमा मान्यता प्राप्त उत्पादनको प्रमाणीकरण नगर्ने भएकाले नेपालमा
अर्गानिक प्रमाणीकरण गर्ने निकाय नै शून्य रहेको खाद्य प्रविधि तथा गुण
नियन्त्रण विभागकी महानिर्देशक जीवनप्रभा लामाले बताइन् । उनी भन्छिन्,
‘निजी स्तरका केही यस्ता एकाइले पनि नासा र आईएमओजस्ता
अन्तर्राष्ट्रिय
मान्यताप्राप्त निकायबाट प्रमाणीकरणको प्रमाणपत्र लिनुपर्छ । तर, त्यसो हुन
नसकेकैले नेपालमा अर्गानिक प्रमाणीकरणको प्रमाणपत्र दिने कुनै निकाय छैन
।’
महानिर्देशक लामाले भनिन्, ‘अहिले
अन्तर्राष्ट्रिय मान्यताप्राप्त गुणस्तरको उत्पादन नै अभाव भएकाले सरकारले
अर्गानिक प्रमाणीकरणको निकाय स्थापना नगरेको हो । यसका लागि धेरै झन्झटिलो र
खर्चिलो प्रक्रिया हुन्छ ।’ उनले खेती गरेको बालीको आधिकारिक र प्रमाणित
जानकारी नै नहुने भएकाले अर्गानिक प्रमाणित गर्न समस्या पर्ने गरेको बताइन्
। यसका लागि सरकारी स्तरबाट बोर्ड नै गठन हुनुपर्ने र बोर्डले कदम चालेपछि
मात्रै प्रमाणीकरण निकाय स्थापना गर्न सकिने लामाले बताइन् ।
अधिकांश किसानमा शैक्षिक तथा प्राविधिक
ज्ञान–सीपको कमी भएकाले प्रमाणीकरण प्रक्रिया पूरा गर्न कठिनाइ भएको
माईपोखरीस्थित जसवीरे चिया कारखानाका प्राविधिक शरद सुब्बाले बताए । उनी
भन्छन्, ‘पहिला–पहिला भारतीयले बनाएको चिया तेस्रो मुलुकले रुचाउँथे ।
अहिले उनीहरूको भन्दा फरक र राम्रो तरिकाले चिया उत्पादन तथा प्रशोधन गरिने
भएकाले विदेशीले पनि नेपाली किसानको उपजलाई अर्गानिक प्रमाणीकरण गराउन
किसानलाई प्रेरित गरिरहेका छन् ।’
No comments:
Post a Comment